Yeni Nesil Hastalık: E-ticaret

ENES ATEŞ
3 min readDec 17, 2020

--

Artık e-ticaret ismini duymayan kaldı mı? ya da şöyle mi sorsaydım artık e-ticaret yapmayan kaldı mı? Instagram, web siteleri, pazar yerleri derken artık e-ticaret her yerde.

Koronavirüs’ün hayatımıza mahvetmeye başlaması ile zaten iş bulamanlar bu süreçte daha da mağdur oldu. Sadece iş bulamayanlar değil çoğu iş yerinin maddi zorluk çekmesi ve kapanması sebebi ile işten çıkarılanlar da bu kafileye eklendi. Zorlu geçen bu süreçte belki de en büyük problemlerden birisi de maddi problemler.

Para kazanmanın normalde de zor olduğu ülkemde birde üstüne pandemi ve kısıtlamalarda eklenince bu zorlu süreci en az kayıpla geçirmek için çeşitli iş modelleri ve girişimlerde bulunmaya başladık. İşte bu arayışlar içerisinde uzaklardan bir ses “e-ticarete başla, e-ticarette çok para var!”

Gerçekten de e-ticarette o kadar para var mı yoksa bu bir şehir efsanesi mi ?

Durum böyle olunca öğrencisinden, yaşlısına, esnafından iş arayanına kadar herkesin hayali haline geldi e-ticaret yapmak. Bu durum aslında çok sevindirici çünkü güzelim ülkemde dijital dönüşümün bu denli hissedilmesi yoldan çevrilenlerin e-ticareti duyması, kullanması iyi bir şey aslında.

Vergi dairesine gittiğinde duyduğum her 10 cümleden 8'i de e-ticaret yapacağım homeofis çalışacağım oldu. Genç girişimci desteği, bağkur desteği derken caizebesi de tabii giderek artıyor. Tüm bunların üstüne birde STOKSUZ E-TİCARET terimi de eklenince ilgiler daha çok artmaya başlıyor.

Öğrenci olarak boş zamanları değerlendirmek para kazanmak, esnaf olarak kira parası çıkarmak, işten çıkarıldım ekmek param çıksın diye başlanılan e-ticaret toptancılardan ürün alanlar ya da Droshipping metodu ile yapanlar bir anda çoğaldı. Bu durum biz yazılımcıların yüzünü güldürmedi değil ama burada üzülen bir hayal ile yola çıkan girişimci oluyor zaman zaman.

Aslında e-ticaretin büyük bir operasyon olduğunu bilmeyen girişimcimiz maalesef bu noktada hüsrana uğruyor. Stoksuz satış yaparak iş yükünün hafiflediğini ve oturduğu yerden satış yapabileceğini düşünmeye başlıyor. Hatta web sitesini kurduğumuz kişiler bir hafta sonra neden sipariş gelmedi diye bizi aramaya başlıyor :) Web sitesi, Instagram sayfası açınca oturduğu yerden sipariş geleceğine inananlar size selam olsun keyifli rüyalar :)

E-ticarette kuralın doğru ürünü doğru müşteriye göstermek ve satışını yapmak ama maalesef girişimcimiz bütün parasını stoksuz satış için satın aldığı XML ve yazılım ücretlerine yada toptan aldığı ürünlere harcayınca reklam yapmaya ürününü doğru kişiye doğru zamanda ulaştırmaya bütçesi kalmıyor. Doğru ürüne de sahip olsanız maalesef doğru müşterinin karşısına çıkmıyorsanız satış yapamıyorsunuz.

Maalesef işte tüm bu olumsuz durumlar karşısında girişimin fişi çekiliyor. İyi durumda olan ve doğru müşteriye doğru ürün ile başlayanlar kazananlar da var ve sayılarını emin olun bu grubunda az değil.

Sadece doğru ürünü bulmaya çalışın, pazar araştırmanızı aceleye getirmeyin, reklam için bütçenizi ayırın ve cömert olun, müşteri profilinizi doğru çıkarın. Sadece gecelik, saat artık ürününüz ne ise onu satmayın çünkü dışarıda sizin elininizde ki üründen olan binlerce satıcı var. Müşteriye farklı olduğunuzu müşterinizin de farklı olduğunu hissettirin. Kaybeden değil kazanan olmanız dileğiyle bol kazançlar.

Beni sosyal medya da takip etmeyi unutmayın:

http://instagram.com/enesats01

https://www.linkedin.com/in/atesenes/

--

--

ENES ATEŞ
ENES ATEŞ

Written by ENES ATEŞ

I am an entrepreneur and PHP(Laravel/Symfony) Developer

No responses yet